|
Post by WorldofSuperman on Mar 11, 2010 18:28:23 GMT 2
Ebben a topikban oszthatjátok meg egymással tapasztalaitokat és a mások számára nyílvános trükkjeiteket. Reméljük, sokat tanulhatunk egymástól erről az elsőre bonyolultnak tűnő programról.
|
|
Eddy
Junior Member
|
Post by Eddy on Mar 11, 2010 18:40:10 GMT 2
Kezdésnek egy dolgot, szerintem a FADE-et a lehető legkevesebbet használjuk, mert nekem állandóan megakasztja a gépem, és renderelés után a videó is akad a FADE-ek helyén. Lehet ez egyedi eset, de minden esetre megosztom. Egy dologra viszont nagyon jó, szuper módon lehet használni a zene lehalkítására a videó végén! UPDATE: Kiderült, csak én voltam béna, mert rosszul állítottam be a renderelési értékeket, és azt nem viselte túl jól a videókódek (vagy ilyesmi)
|
|
Eddy
Junior Member
|
Post by Eddy on Mar 13, 2010 12:10:22 GMT 2
Én olyan trükköt szeretnék csinálni a Vegas-szal, hogy Stop Motion technikával menne a jelenet, de kicsit elhomályosítva, mintha egymásba folynának a képkockák, nem pedig csak simán váltogatva. Erre van valakinek ötlete, kísérleti fázisban jutottam valamire, de hátha valakinek van egy jó kis ötlete, amit megosztana velem. (Valami ehhez hasonlóra gondoltam:)
|
|
|
Post by susiel86 on Mar 13, 2010 22:02:39 GMT 2
Amennyire tudom, konkrét effekt nincs erre. Szépen fogod és képkockánként elmented, amire van egy beépített lehetõség valahol a video elõnézet ablak körül. Olyan, mint a mentés ikon. Minél jobb hatást szeretnél, annál több képet mentesz. Ha elmentetted a jó minõséghez szükséges mennyiséget, akkor viszonylag kicsi, 0,5 mp alatti hosszra levágod a és utána használod a cross effect/cross blur A/B-t az áttûnéseknél ahhoz az áttûnéshez, amit szeretnél. Ezt a technikát inkább kisebb részekhez ajánlom, mert megõszülsz, mire kész lesz. Nagyon nagy szívás, viszont tényleg jól néz ki. Csak viszonyítás képpen ehhez a 26 mp-hez 212 képkockát használtam, viszont ez könnyebb volt, mivel egy képen volt az egész. Az újabb verziójához, ami a Bluretto videó 2. része, 2-3 mp pluszért 30 képkockát tettem hozzá. Viszont lehet egy kicsit csalni. Ha viszonylag kevésbé mozgalmas klipet választasz, és azt vágod nagyon kicsi klipekre, akkor ha kitörlöd minden másodikat, annak is lehet Stop Motion kinézete, de az igazi a képenként összeszenvedett videó. ;D
|
|
|
Post by susiel86 on Mar 13, 2010 22:10:21 GMT 2
bocsi, igazából csak 14 mp a Stopmotion rész, viszont akkor is 212 kép kellett és ez volt az egyik legmacerásabb szerkesztés. Szerintem még így sem néz ki teljesen stop motion-nek, viszont nem is az volt a célom. Inkább a képregényes hatásra törekedtem.
|
|
|
Post by susiel86 on Mar 29, 2010 16:27:12 GMT 2
Privátban érkeztek a következõ Sony Vegas-szal kapcsolatos kérdések:
1. hogyan lehet 2 felé bontani a képet például félbe?
2. illetve ha nem bontom két felé, hanem csak eltolom a két videósávban lévõ képet mondjuk az 1iket jobbra a másikat balra, akkor a kialakult képen látható a két kép széle, és ezt szeretném eltüntetni, de nem sikerül.
Mindkét kérdésre a megoldás a cookie cutter nevû effekt.
Ha rádobod a klipre valamelyik cookie cuttert, akkor az effekt doboz részei:
Preset: ebben elõre beállított kivágott képrészlet effektek vannak, amikre csak rá kell kattintanod a legördülõ listában, és utána nincs több dolgod, ha tetszik ahogy van.
Shape: itt kiválaszthatod, hogy milyen formájú képrészletkivágást szeretnél. (kör, ovális, négyzet, téglalap stb)
Method: itt kiválaszthatod, hogy az adott formájú képkivágás látszon, vagy minden azon kívül. pl kör képrészlet kivágásnál látszik a kép körön belüli része, vagy a másik lehetõség szerint nem látszik a körön belüli, csak a körön kívüli rész.
Feather: beállíthatod, hogy a kivágott képrészlet széle mennyire legyen elmosva. Állíthatod teljesen élesre, vagy elmosottra.
Border: Ennél lehetõség van arra, hogy a kivágott képrészletnek színes keretet állíts be a neked tetszõ vastagságban. Ha ezt nullára állítod, akkor nem lesz a képrészletnek színes kerete.
A Borderhez kapcsolódóan az ablakban látsz egy színpalettát. Itt beállíthatod rákattintással, hogy milyen színû keretet szeretnél a képrészletnek.
a Repeat X és Repeat Y azt jelöli, hogy függõlegesen, illetve vizszintesen hányszor ismétlõdjön meg a kép kivágás. Tehát ha van egy kör kivágásod és a repeat x csúszkáját 2-höz állítod, akkor vizszintesen 2 db kör kivágást fogsz látni.
Size: ennél beállíthatod, hogy mekkora méretû legyen az adott képkivágás. Ez a rész befolyásolja a Feather, a border és a repeat x, repeat y beállításait. Vagyis ha a méretet nagyra állítod, akkor nem biztos, hogy látszani fog a széle elmosottsága, vagy a keret színe, vagy a vízszintes és függõleges ismétlés. Ugyanígy túl kicsi méretnél sem fog látszani a többi beállítás.
ugyanebben az ablakban látható még egy téglalap alakú fehér ablak benne egy szürke kis pöcökkel, amivel beállíthatod, hogy a képnek melyik részén legyen a képrészlet kivágás.
Ennyit az alapokról.
Válasz a kérdésekre:
1. a Cookie Cutterbõl a Method részben kiválasztod a rectangle, vagyis téglalap alakú kivágást. Ezután a fehér kis ablakban a pöcökkel elviszed valamelyik oldalra a téglalap alakú kivágást. Majd a size-zal beállíthatod, hogy a képnek mekkora része látszódjon. Ha pl fejeket vagy kicsit kerekebb képrészletet szeretnél kivágni, akkor inkább circle - kör, vagy oval - ovális formát válassz elmosott szélekkel. Ezzel a módszerrel megoldható, hogy 2 klip egy idõben megosztott ablakban látszódjon egymás mellett.
2. ha a két képet eltolod egymáshoz viszonyítva, akkor rádobsz egyikre, vagy ahogy adja magát mindkét klipre egy cookie cutter effektet és a Feather-rel elmosod a kivágott képrészlet szélét és ha kell, akkor elmozgatod a megfelelõ helyre a kivágást és a méretén is módosíthatsz, ha arra van szükség.
|
|